Milí voliči VV

Cítíte se být podvedeni Věcmi veřejnými, které jste volili ve víře, že by to mělo být něco jiného, než co to skutečně je?

Nikoliv, podvedeni jste nebyli, podvést jste se nechali. Na každý podvod musí být dva: jeden, co podvádí a druhý, co se nechá. Ten první je jistě hajzl; nicméně ten druhý by se měl ještě před podvodem všemi prostředky bránit (jde ostatně o jeho zájmy).

Já vím, že je v módě naříkat, jak nás pořád nějací oni podvádí. A tak jednou naříkají chudí prostí občané, kteří pošlou 30.000 jakési podivné firmě, protože jim slíbila zhodnocení na 800.000, jindy to jsou lidé, kteří zvolí ultrapopulisty a pak se diví, že tito po obsazení koryt hrabou zase pro sebe.

Zrovna detekovat to, že VV budou jen strojem na koryta, šlo celkem snadno již před volbami. Vždyť to byl krystalicky čistý případ: podnikatel, kterému se nechce spoléhat na trh a rozhodne se získávat vliv politicky. Má dost peněz na investice do reklamy a zaplatí si předvolební průzkumy, aby překročil magických 5 %. Najme si mediálně známou tvář (John), bez které to nejde. Program strany psát netřeba, stačí říct lidu: budeme prosazovat to, co vy chcete. Požadavky na silný stát a dělání pořádku jistě přebraly nějaké voliče komoušům, případně nalákaly i ty nerozhodnuté, kteří nad sebou státní bič z nějakých důvodů vyžadují.

Jak asi může někdo, kdo neprošel ani takto relativně snadným cvičením a volil to, čelit mnohem záludnějším životním situacím?

3 komentáře

Moje řeč

Věci veřejné byl skutečně velký podvod – to máte pravdu. Ale jednu věc musím uvést na pravou míru. Nevznikly jako továrna na koryta (to je jen vedlejší funkce) a nepřebraly hlasy komoušům.

Co se KSČM týče – ta má svou pevnou a přesvědčenou voličskou základnu, která se s každými dalšími volbami nijak podstatně nemění, leda snad že stářím vymírá. Že by někdo z těch stařečků nad 60 let podlehl slibům nové strany – to je nejvýš nepravděpodobné. Však si také strana v posledních volbách nijak nepohoršila.

Věci veřejné ve skutečnosti připravily o voliče jinou stranu – sociální demokracii. Stranu, která téměř žádné přesvědčené voliče nemá, je lidmi (nekomunisty) volena jen natruc pravicovým stranám. Takoví lidé se dali snadno zlákat sliby nové strany. S tím také její zakladatelé počítali. To byl jejich hlavní záměr. Ne koryta (tedy ne primárně), ale odlákat voliče Paroubkovi – to byl pravý smysl vzniku Věcí veřejných. A povedlo se. Nebýt jich, Paroubek poslední volby vyhrál.

Je-li to dobře nebo špatně, nechám na vás. Tentokrát nabízím jen fakta, žádné hodnocení.

Hans

Já myslím, že ta koryta jsou dost podstatná věc.

I kdybych zakládal stranu proti Paroubkovi, tak – primárně – mi to něco musí přinést. Abych uspěl, tak musím investovat spoustu peněz – a investice se dělá proto, aby vydělala. A na politice vydělávají právě ta koryta a s nimi spojená korupce (ať přímo, nebo mi je někdo dá za odměnu za odstavení Paroubka).

S těmi komunisty jsem to samozřejmě nemyslel tak, že by VV odlákaly dědečky a babičky volící KSČ kontinuálně už desítky let.

Sám ale znám člověka, co ze zoufalství přemýšlel, zda volit komunisty nebo VV a nakonec to hodil VV. Ono totiž takové to verbální „dělání pořádku“ a touha v silný stát obě tyto strany spojují.

Takže předpokládám, že jev z mého okolí nebyl zas tak ojedinělý (ale mohu se samozřejmě mýlit).

A jestli VV fakt přebraly nějaká křesla socanům? Já nevím, mně to přijde tak nějak jedno.

Moje řeč

Máte pravdu, koryta jsou určitě podstatná věc, ale tady šlo o víc, než jen o ně. Paroubek měl skutečně velkou šanci tyto volby vyhrát (což se počtem voličských hlasů stalo) a zemi vládnout (čemuž v reálu zabránila možnost tvořit koalice). Věci veřejné se před volbami tvářily levicově a po volbách utvořily koalici s pravicí. V tom spočívá jejich „tunel“. Sám znáte člověka, který se rozhodoval mezi nimi a komunisty (já znám spíše nerozhodné mezi ČSSD a VV) – z toho vidíte, že VV oslovovaly hlavně ty levicovější voliče. Jejich skutečné poslání však nemělo nic společného ani s levicí, ani s pravicí. Bylo čistě účelové – odstranit Paroubka. Ne ČSSD, ta úplatná zkorumpovaná banda nikomu z pravičáků celkem nevadí (zatím se vždy dohodli), ale Paroubka jako osobu. Protože ten ať byl jaký chtěl, podpora, kterou měl u voličů, představovala dost velkou moc. A té bylo potřeba se zbavit. VV to dokázaly. Někdo to může vnímat pozitivně, někdo negativně. Mě osobně bez ohledu na vztah k Paroubkovi vytáčí, že taková lumpárna je vůbec v naší zemi možná. Voliči přece rozhodli jasně – ať se nám jejich rozhodnutí líbí, nebo ne. Kde je pak jaká demokracie?

Reagovat